YAHUDİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR > İMAOT (Analar) {2}

MUTLULUĞUN SIRRILuiza Uçki SEVİLuna iki çocuklu bir kadındır. Her anne gibi çocuklarına adeta tapar. Onların iyi olması için canla başla çalışır çabalar.Bir sürü de dostu vardır. Gündüzleri arkadaşlarıyla görüşür. Sohbetler, çaylar, ikramlar ve kahkalarla örülü geçen günü çocuklarının eve gelmesiyle

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Yusuf BESALEL
Sara: Peygamber Avraam’ın karısı. Tanrı’nın lütfu ile yaşlı olmasına rağmen anne oldu ve Yitshak’ı doğurdu. Avraam’ın Hevron yakınlarında satın aldığı Mearat Amahpela adlı mağarada gömüldü.
Sara, Yahudiler’in (ata)-anasıdır. Başlangıçta adı Saray’dı fakat Avraam’ın adının Avraam’a Tanrı’nın emriyle dönüştüğü esnada, onun da adı Sara’ya çevrilmiştir.
Sara, Avraam’ın ailesinden geliyordu. (Yaratılış, 11:29ᆳ) ve kocasına Mezopotamya’dan Kenaan’a göç ederken refakat etti. Sara’nın olağanüstü bir güzelliği vardı. (Yaratılış, 12:11). Avraam, Kral Avimeleh’in ülkesine girince, karısını kızkardeşiymiş gibi tanıttı. Sara, Avimeleh’in sarayına alındıktan sonra Tanrı kralın rüyasına gördi ve ona Sara’nın Avraam’ın karısı olduğunu bildirdi. Bunun üzerine de Avimeleh Avraam ve Sara’yı çeşitli hediyelerle ülkesinden gönderdi. Çocuk sahibi olamayan Sara, Avraam’a hizmetçisi Agar’ı odalık olarak verdi. Agar, Avraam 86 yaşındayken Yişmael’i doğurdu. 14 sene sonra da Sara 90 yaşındayken Yitshak’ı doğurdu. Yitshak’ın ismi, Sara’nın “Her kimin haberi olmuşsa, benimle beraber gülecektir.” (yitsahak) yorumundan kaynaklanmaktadır. (Yaratılış, 21:6). Yişmael’in Yitshak’la alay ettiğini gören Sara, Avraam’dan Agar ve Yişmael’i kovma izni aldı. Avraam bu kararı verirken Tanrı’nın “Sara sana ne söylerse, onun sesine kulak ver” emriyle hareket etmiştir. (Yaratılış, 21:12). Agada’ya göre Sara’nın peygambersel güçleri Avraam’ınkini aşmaktadır. Avraam bunun üzerine Sara’nın talebini yerine getirmiştir.
Diğer (ata)-anaların aksine, Kutsal Kitap Sara’nın hem Yitshak’ı doğurduğu, hem de öldüğü yaşı (127) belirtir. Midraş’a göre Sara, Yitshak’ın kurban edildiği (Akeda) olayının kendisine bildirilmesi üzerine ölmüştür. Midraş, ayrıca Sara’nın Avraam’a insanları Tek Tanrı düşüncesine yaklaştırmaktaki çabalarında yardımcı olduğunu önemle vurgular. Avraam, bu konularda erkeklerin, Sara da kadınların içinde etkili olmuştur.
Sara’nın ölümü üzerine, Avraam karısını gömmek için satın almış olduğu Amahpela mağarası için Hitti Efron’a 400 gümüş Şekel vermiştir. Bu yer, daha sonra da Avraam’ın soyundan olanlar için bir gömü yeri olmuştur.
Rahel: Lavan’ın küçük kızı, Yaakov’un karısı. Yaakov, Lavan’a olan hizmetini bitirdiği zaman ailesine ve yurduna hasretini gidermek için çocukları ve karıları ilea Kenaan Toprakları’na giderken; Rahel Bet-Lehem yolunda Binyamin’i doğururken öldü (M.Ö. 1800’lerde) Rahel’in Yaakov’a verdiği diğer oğlun ismi, Yosef’tir.
Yaakov, kayınpederi Lavan’ın evinden kaçtığında, Rahel babasının putlarını beraberinde götürmüştü. Lavan, Yaakov’un peşine düşmüş ve konakladığı yeri araştırmış fakat Rahel çaldığı “terafin”i saklamayı başarmıştır. Rahel, “güzel endamlı ve bakışı güzel” olarak tarif edilir, Rahel, Yaakov’un en sevdiği karısıdır. 20 yıllık bir aradan sonra kardeşi Esav’la karşılaştığı zaman, kardeşinin gazabından korkan Yaakov; konaklama yerinde ön safta odalıklarını ve çocuklarını, en nihayet te Rahel ve oğlunu konuşlandırarak onları korumayı amaçlamıştır.
devam edecek...
Kaynakça: "Yahudilik Ansiklopedisi", Cilt I, II, III